Automatiseringen er her for fullt

0
1229

Det er nærmest umulig å lese en eneste artikkel innen business uten å støte på uttrykket automatisering. Det er fordi det er dette konseptet alle snakker om i dagens marked, nærmest uavhengig av hvilken bransje en er i. Kanskje er det sant at bransjer slik som rørlegging og snekring nok er noen tiår unna automatisering, men samtidig finnes det bransjer som allerede er på vei ut grunnet at roboter og kunstig intelligens allerede har tatt over deres virke. Det er ikke til å komme utenom at automatiseringen kanskje også en dag vil true de aller mest trygge jobbene i dag.

 

Allikevel er det nok nevneverdig at automatisering for det meste delvis påvirker bransjer. Det vil si, de tar over noen av prosessene. Slik har det for eksempel vært innenfor skiltproduksjon, der ikke alt nødvendigvis foregår slik det gjorde for mange hundre år siden. Den gang hamret og banket en i vei. Kanskje brukte en varme fra bålet for å forme metallet til og med, eller en rimelig slu sag for å behandle treverket. Den tiden er derimot omme.

 

Roboter bistår mennesker daglig

Skiltproduksjon er kanskje ikke den bransjen folk flest har kunnskap til, men den er allikevel et godt eksempel på automatiseringen. Akkurat som bilister sakte men sikkert får mer og mer støtte innen det å kjøre bil, ved hjelp av kunstig intelligens, så får arbeidere innen skiltproduksjon også assistanse av roboter. Disse bistår mennesker daglig, ofte uten at vi mennesker en gang ofrer det en liten tanke. Det kan være så enkelt som at de kutter opp metallplater etter vi har innstilt en robot, eller at de selv styrer laseren som setter trykket på skiltet.

 

En bedrift slik som for eksempel skilt-produksjon, som faktisk ikke har vært med i markedet lenger enn siden 2015, har opplevd dette på kloss hold. Selve skiltproduksjonen har nemlig tatt på seg mange nye teknologier bare på denne korte tiden. Da skilt-produksjon entret bransjen var de i fronten av markedet, men de har stadig blitt tvunget til å innovere og bevege seg med markedet. Salg av skjæreplotter, transferpresser, varmepresser, laminering, og andre maskiner innenfor skiltproduksjon har rett og slett tilegnet seg så mange nye egenskaper, selv bare siden 2015.

 

Vil det til slutt ikke kreves mennesker lenger?

Det er vanskelig å svare på hva en kan forvente i fremtiden. En ting er derimot sikkert, og det er at automatiseringen er på full vei. Kunstig intelligens blir mer og mer intelligent, og det tar over den ene prosessen etter den andre. Maskiner, slik som de som inngår i skiltproduksjon, er uten tvil ett av ofrene som kan stå ovenfor enda flere store endringer. Her har det allerede vært massive endringer bare på noen år, men fremtiden bringer nok enda mer.

 

Så er i grunn bare spørsmålet om hvordan menneskene skal spille en rolle. Mest sannsynlig blir rolle å assistere i skiltproduksjon og andre arbeidsprosesser. En ting er derimot sikkert, og det er at selve skiltproduksjonen og alle de maskinene som inngår i prosessen ikke vil gå noen vei!