Burde ikke tannlegevakt tjenester være en del av den offentlige helsetjenesten?

0
1338

Tannhelsen er noe av det viktigste vi har her i livet. Tennene bidrar med den åpenbare funksjonen å hjelpe oss å spise, men det er selvfølgelig også knyttet utseendemessige årsaker til hvorfor nettopp tannhelsen er så viktig. Smilet definerer rett og slett store deler av vår person, og dersom vi ikke har et flott smil, så kan det fort hende at vi ikke innehar den selvtilliten som skal i hverdagen. Av de ovennevnte grunnene opplæres de aller fleste av oss fra ung alder i at vi skal pusse tennene hver eneste kveld.

 

Naturligvis er ikke det alltid like enkelt å huske på, og dessuten er det ikke alltid nok heller. Økte mengder sukker og annen mat som er dårlig for tennene har økt i konsumpsjon over årene. Dermed har tannhelsen til mange mennesker blitt dårligere og dårligere. Allikevel står vi som samfunn tilsynelatende på sidelinjen uten å hinte til å gjøre noen nevneverdige tiltak. Burde ikke egentlig tannlegevakt tjenester, med tanke på hvor viktig tannhelsen vår er, være en del av den offentlige helsetjenesten?

 

Tannlegevakt kan gi kvalitetstjenester for tannhelsen

En tannlegevakt er ingen magiker. Dette blir akkurat som når du får øyne, ører eller andre vitale kroppsdeler sjekket og fikset av doktoren. Den eneste merkverdige forskjellen er i grunn at tannlegetjenestene ikke er dekket av det offentlige. Det betyr at du må betale av egen lomme når du for eksempel har store smerter i dine tenner. Om din tannhelse er dårlig, og du for eksempel må borre hull, så står hele regningen og faller på deg.

 

Det er derimot mulig å inkorporere tannlegevakt tjenester i det offentlige. Vinterbro Tannklinikk er eksemplet på kvalitets tannlegevakt tjenester i Ås som er en helt vanlig norsk bygd. Om klinikker som denne kunne bli støttet av subsidier for eksempel, så ville pasienter i denne bygda kunne mottatt kvalitetspleie og forbedret sin tannhelse. Det ville sannelig vært en gladnyhet for de som sliter med daglige smerter i sine tenner, men som altså ikke har råd til å dekke de skyhøye regningene som ikke inkluderer noen statlig støtte.

 

Samfunnets ansvar er soleklart

Skattepengene våre har en eneste funksjon, og det er å tjene vårt folk. Da er det merkverdig at tannlegevakt tjenester ikke enda er en del av den offentlige helsetjeneste som vi har i dag. Her har vi allerede inkludert mange andre disipliner, og nå er det sannelig på tide å inkludere tannlegen også. En kan ikke lenger lage et argument om at sunne tenner kun handler om utseendet. Det er nemlig flere aspekter å tenke på her, med alt fra tannverk til kjeveortopedi.

 

Uten et sunt smil fungerer folket rett og slett ikke optimalt. Mens mer sukker og andre usunne matvarer sniker seg inn i hverdagen til folk flest, så reduseres den generelle tannhelsen. Da er det viktig at tannhelsen blir satt i sentrum, og ingenting er mer naturlig enn å inkludere tannlegene i den offentlige helsetjenesten her til lands!